01-03-2018

Voer van onze kalveren

Wij stellen alles in het werk om onze kalveren gezond te laten opgroeien. Een uitgebalanceerd voederpakket voor de kalveren is daarvoor een voorwaarde. Onze kalveren krijgen kalvermelk en ruwvoeder. Met goede voeding wordt diergezondheid en dierenwelzijn bevorderd. Zo kunnen we bijvoorbeeld bloedarmoede tegengaan.


Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit in het bloed dat zuurstof door het lichaam transporteert. Rode bloedcellen zijn voor het grootste deel gevuld met hemoglobine. Dat geeft bloed de rode kleur. IJzer is noodzakelijk voor allerlei lichaamsfuncties, zoals het goed functioneren van het immuunsysteem. Het hemoglobinegehalte is een graadmeter voor het ijzergehalte in het bloed. Voor een goede gezondheid en voldoende weerstand van kalveren is het van belang om het ijzergehalte op peil te houden. Een te laag ijzergehalte in het bloed bij kalveren kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede. 

Om dit te voorkomen zorgen wij dat het hemoglobinegehalte van onze kalveren een  gemiddelde waarde heeft van 6 millimol per liter. Via bloedonderzoek en toediening van ijzer bewaken we bij alle houderijen het hemoglobinegehalte van onze kalveren. Met de voeding kunnen we dit ook sturen. Wij voeren, naast kalvermelk, de kalveren vezelhoudend droogvoer. Tot een leeftijd van vijftien weken is dit minimaal 200 gram per dag en vanaf vijftien weken is dit minimaal 500 gram per dag. Minimaal 10% van dit vezelrijke voer is langvezelig (stro). Op langvezelig voer moeten de kalveren lang kauwen en herkauwen; dit stimuleert de pensvertering en helpt bloedarmoede te voorkomen. 



  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding